Algemene informatie woning isolatie

Wanneer een woning goed geïsoleerd is wil dit zeggen dat de woning in de winter de warme lucht en in de zomer juist de koele lucht binnen houdt. Maar wat is nou precies isoleren? Isoleren is in feite er voor zorgen dat de woning goed wordt afgesloten zodat er geen warme of koude lucht kan ontsnappen. Daarnaast kan isoleren er ook voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten de woning blijft. Isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen.

Waarom je woning isoleren?

Wanneer een woning niet goed geïsoleerd is kan dit een aantal nadelen met zich meebrengen. Denk hierbij aan hoge stookkosten, koude voeten, ruimtes die slecht warm te krijgen zijn of juist te warm zijn in de zomer, vocht in de woning en soms zelfs schimmelvorming. Door je huis alsnog goed te laten isoleren kun je deze nadelen zoveel mogelijk beperken of voorkomen.

Door middel van isolatie kan er in de eerste plaats op de energierekening worden bespaard. Dit komt omdat de warme lucht in de winter beter in het huis blijft, waardoor er minder energie nodig is om de woning warm en comfortabel te houden. In de zomer heeft dit als voordeel dat de koele lucht lekker binnen blijft en er dus een comfortabel klimaat ontstaat en een airco doorgaans niet nodig zal zijn. Daarnaast zorgt goed isoleren er ook voor dat vocht van buitenaf nauwelijks nog kan binnendringen. Zo worden vochtplekken en schimmelvorming voorkomen.

afbeelding Woning isoleren
Door je huis goed te isoleren kun je veel van de warmte binnen houden.

Welke vormen van isolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om een woning te isoleren. De ene manier is doeltreffender dan de andere manier en de juiste isolatie van het type woning en het bouwjaar. Het is dus erg belangrijk om te focussen op de manieren die het meeste effect hebben in jouw situatie. Hiernaast zie je een afbeelding van een woning waarbij is aangegeven op welke plekken de meeste warmte verloren gaat. Je kunt zien dat de meeste warmte via de muren ontsnapt. Daarnaast is ook het dak een plek via waar behoorlijk wat warmte verloren gaat. Tenslotte ontsnapt er ook via de vloer een aanzienlijk deel van de warmte.

Spouwmuurisolatie

Om het grootste warmteverlies op te vangen (warmteverlies via de muren) is het mogelijk om gebruik te maken van spouwmuurisolatie. Woningen die zijn gebouwd vanaf 1920/1930 zijn gebouwd met zogenaamde spouwmuren. Dit houdt in dat er een ruimte is vrijgehouden tussen de buitenmuur en de binnenmuur van het huis. Deze ruimte noemen we de spouw. Door de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur op te vullen met isolatiemateriaal kan er minder warmte ontsnappen door de muren. Ook zorgt het isoleren van de spouw ervoor dat vocht niet meer kan binnentreden.

Voor het isoleren van de spouw zijn verschillende materialen mogelijk. Bij woningen met een brede spouw wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde glaswolvlokken. Om de deze glaswolvlokken in de spouw te krijgen worden er kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord zodat de glaswolvlokken via een installatie in de spouw gespoten kunnen worden. Wanneer de gehele spouw is voorzien van glaswolvlokken worden de gaatjes in de voegen weer netjes dichtgemaakt.

Wanneer een spouw een smaller formaat heeft wordt er vaak gebruik gemaakt van zilverparels. Dit zijn een soort kleine piepschuimballetjes die op dezelfde manier als de glaswolvlokken worden aangebracht in de spouw. Om ervoor te zorgen dat de zilverparels goed op hun plek blijven zitten wordt er vaak een soort lijm toegevoegd aan de zilverparels zodat het een geheel vormt.

Dakisolatie

Naast het verlies van warmte door de muren van een woning gaat er ook veel warmte verloren via het dak van een woning. Voor het isoleren van een dak kan er gebruik gemaakt worden van zogenaamde glasvezelmatten. Deze glasvezelmatten zorgen ervoor dat zolderkamers een comfortabel klimaat hebben doordat ze de warmte binnenhouden in de winter en in de zomer juist de warme lucht buitenhouden (en koele lucht binnenhouden).

Naast deze glasvezelmatten bestaan er ook kant-en-klare isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben als grootste voordeel dat ze beter isoleren. Bovendien is er geen verdere afwerking nodig. Zodra de platen zijn gemonteerd kan er dus direct genoten worden van een comfortabele zolderkamer.

Bodemisolatie

Wanneer er in een woning overlast is vanwege vochtproblemen kan bodemisolatie een uitkomst bieden. Bij bodemisolatie wordt er een laag isolatie aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Er zijn verschillende materialen mogelijk om de bodem van een kruipruimte te isoleren. Zilverparels zijn hiervoor een veelgebruikte en goede oplossing. De zilverparels worden los op bodem van de kruipruimte aangebracht zodat ze kunnen drijven wanneer er vocht in de kruipruimte zou staan. Zo behouden ze ook in deze gevallen hun werking. Om bodemisolatie te kunnen toepassen moet de kruipruimte minimaal 30 centimeter hoog zijn gemeten vanaf het laagste punt van de vloer.

Maar wat doen deze zilverparels? Vocht trekt doorgaans naar het koudste punt in een ruimte. Door zilverparels aan te brengen in de kruipruimte van een woning zal de grond onder de zilverparels kouder zijn dan de lucht erboven. Hierdoor zal het vocht zich dus onder de zilverparels blijven. Dit heeft als gevolg dat er minder vocht in de woning aanwezig zal zijn. Naast het feit dat er minder vocht in de woning aanwezig zal zijn heeft dit ook invloed op de stookkosten. Droge lucht kost namelijk minder energie om op te warmen. De woning zal dus sneller en met minder energie een comfortabel verwarmd kunnen worden.

Vloerisolatie

Zoals hierboven te lezen valt gaat er bij een niet- of slecht geïsoleerd huis veel warmte verloren door de vloer. Een oplossing om dit verschijnsel te voorkomen is vloerisolatie. Woningen die een kruipruimte hebben van ten minste 50 centimeter (gemeten vanaf het laagste punt van de vloer) komen in aanmerking voor vloerisolatie. Wanneer een woning wordt voorzien van vloerisolatie wordt er doorgaans door middel van een spuitinstallatie een laag isolatie aangebracht aan de onderkant van de vloer. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat de warme lucht minder goed kan ontsnappen via de vloer. Dit zorgt ervoor dat er in de woning een comfortabel klimaat zal ontstaan.

Blog berichten

Op ons blog vind je actuele artikelen over duurzaam isoleren en het gebuik of de installatie isolatie materialen.

  • Geplaatst op 20-05-2014

    Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.

  • Geplaatst op 05-08-2014

    Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

  • Geplaatst op 15-12-2014

    De woningen die vroeger zijn gebouwd zijn doorgaans vrijwel niet geïsoleerd. De meeste huizen van voor 1975 zijn gebouwd zonder spouwmuur of andere vormen van isolatie. Deze woningen verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is. In dit blog wordt uitgelegd hoe oudere huizen zijn geïsoleerd en welke verbeteringen mogelijk zijn.