Subsidies en leningen duurzame isolatie in 2017

Wanneer je je huis wilt isoleren kan het interessant zijn om eens te kijken naar de diverse subsidiemogelijkheden voor isolatie. Op lokaal niveau zijn er namelijk aantrekkelijke subsidies voor duurzaam isoleren waar je aanspraak op zou kunnen maken. Wil je weten of je in je gemeente in aanmerking kunt komen voor subsidie op isolatie van jouw huis? Je kijkt hiervoor op informatie rechtstreeks afkomstig van de rijksoverheid: www.energiesubsidiewijzer.nl. Zo weet je direct of je in aanmerking komt voor een eventuele subsidie.

Nederland moedigt de inwoners aan om tegenwoordig zo duurzaam mogelijk te bouwen, verbouwen en wonen met het oog op milieuvriendelijkheid. Daarnaast zijn er op regionaal niveau ook diverse regelingen te treffen. Op deze pagina vindt je een overzicht van mogelijke belastingvoordelen, kortingen en subsidies.

Landelijke subsidies

Nederland heeft diverse subsidies beschikbaar gesteld. Op deze pagina worden de subsidies besproken die toepasbaar zijn op duurzaam isoleren. Met deze subsidies is het mogelijk om goedkoper te isoleren. Er zijn in Nederland meer subsidies voor milieuvriendelijk (ver)bouwen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste subsidies en leningen die van toepassing zijn op isolatie.

Subsidie voor Isolatie: Laag BTW tarief 6%

De BTW voor het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden van woningen is verlaagd van 19% naar 6%. Het gaat daarbij om het BTW tarief voor arbeid en (in beperkte mate) voor materialen. De subsidie betreft het verrichten van op energiebesparing gerichte isolatiewerkzaamheden aan woningen, ouder dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. De regeling maakt een duidelijke scheiding tussen arbeid en materiaal waarbij de verhouding tussen beide van belang is. Voor het volledig benutten van de regeling mogen de kosten van de materialen niet de kosten voor de werkzaamheden overschrijden.

Je kunt de BTW verlaging bespreken met degene die de isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren. Deze partij kan vervolgens het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat je minder betaalt. Op deze factuur is het van belang dat er een duidelijke splitsing wordt gemaakt tussen het arbeidsloon en de verstrekte isolatie materialen.

Energiebesparingskrediet

Met het energiebesparingskrediet kunnen consumenten goedkoper geld lenen voor groene investeringen. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren of het plaatsen van een warmtepomp. Je kunt goedkoper lenen door een lagere rente omdat de overheid garant staat met een maximale looptijd van vijftien jaar. Eigenaren of bewoners van een huis kunnen aanspraak maken op het energiebesparingskrediet, waarmee er een rentevoordeel te halen is van zo’n 1%.

Ook andere energiebesparende regelingen mogen worden gecombineerd met het energiebesparingskrediet.

Subsidie Energielabel

Een energielabel geeft je inzicht in het energieverbruik van je huis. Hierbij wordt gekeken naar de isolatie van je dak, muur, vloer en ramen. Ook geeft het energielabel aan hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Interessante informatie als je een huis gaat kopen of huren, want een zuiniger huis betekent een lagere energierekening, is goed voor het milieu en biedt meer wooncomfort.

De overheid wil huiseigenaren met het energielabel stimuleren tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit is dan ook de reden dat een aantal subsidies zijn gekoppeld aan het energielabel. Om het gebruik van het label te stimuleren zijn een aantal landelijke subsidies gekoppeld aan het energielabel.

Via de stimuleringspremie Meer Met Minder is het mogelijk subsidie te krijgen voor het maken van een labelsprong. Een labelsprong betekent dat je woning een klasse zuiniger wordt, bijvoorbeeld van een energielabel E naar een D woning. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel voor de verkoop en verhuur van een huis is januari 2008 ingevoerd. Na een aanvankelijk slechte start is in 2010 een sterk verbeterde versie van het energielabel op de markt gekomen.

Je kunt ook zelf je subsidie uitrekenen. Dit kan via de website van RVO. Daar bieden ze een rekentool aan, die het mogelijk maakt om een indicatie te ontvangen van je subsidie.

Regionale subsidies

Naast de landelijke maatregelen zijn er regionaal ook maatregelen beschikbaar gesteld om subsidies aan te vragen. Een aantal gemeentes en provincies hebben een milieuvriendelijk programma opgenomen in hun beleid.

Als je wilt weten welke subsidies jij kunt aanvragen kun je het beste informeren bij je eigen provincie en gemeente. Daarnaast kun je informatie verkrijgen bij de overheid, via www.energiesubsidiewijzer.nl. Dan weet je gelijk of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Blog berichten

Op ons blog vind je actuele artikelen over duurzaam isoleren en het gebuik of de installatie isolatie materialen.

  • Geplaatst op 05-08-2014

    Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

  • Geplaatst op 15-12-2014

    De woningen die vroeger zijn gebouwd zijn doorgaans vrijwel niet geïsoleerd. De meeste huizen van voor 1975 zijn gebouwd zonder spouwmuur of andere vormen van isolatie. Deze woningen verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is. In dit blog wordt uitgelegd hoe oudere huizen zijn geïsoleerd en welke verbeteringen mogelijk zijn.

  • Geplaatst op 20-05-2014

    Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.