Duurzaam isoleren

Goede isolatie in je woning zorgt ervoor dat je huis in de zomer aangenaam koel is en in de winter lekker warm. De temperatuur kan altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld als je huis goed geïsoleerd is. Dat kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorbeeld met dubbele beglazing, dakisolatie en vloerisolatie. Ook kun je naden en kieren goed dichten zodat de warmte niet ontsnapt en de temperatuur constant blijft. Al deze maatregelen kun je op een duurzame manier uitvoeren.

Vormen van isolatie

Je kunt op vele manieren je woning isoleren. Denk bijvoorbeeld eens aan je ramen. Dit zijn de zwakste plekken van je huis, want ze laten het meeste warmte door. De warmte blijft behouden als je dubbel glas laat installeren. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen.

Dakisolatie is een andere vorm van isolatie. Zo’n 30 procent van de warmte gaat via het dak van een huis verloren. Je kunt flink op stookkosten besparen als je dakisolatie aanbrengt. Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het dakbeschot kun je isolatiemateriaal aanbrengen, mits je een puntdak hebt. Bij een plat dak kun je isolatiemateriaal enkel aan de buitenkant aanbrengen.

De derde vorm van isolatie is vloerisolatie. Door goede vloerisolatie kun je flink op energie besparen en zorg je voor warmere voeten. Wanneer je wilt bepalen hoe je je vloer het beste kunt isoleren, is het van belang wat er zich onder de vloer bevindt. Als er sprake is van een kruipruimte is vloerisolatie een ander verhaal dan wanneer hier geen sprake van is. In het eerste geval is het gemakkelijker om isolatiemateriaal aan te brengen, afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte. In het laatste geval kan er een isolatielaag op de vloer worden aangebracht of een nieuwe vloer die al van isolatiemateriaal is voorzien.

Daarnaast is er nog gevelisolatie en bodemisolatie. Gevelisolatie heeft meerdere voordelen. Naast flink besparen op je energiekosten wordt je huis een stukje comfortabeler. Zo heb je minder last van koude buitenmuren en kun je de geluidsoverlast flink terugdringen. Bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Door de koude bodem af te dekken met een isolerende laag blijven vocht en kou hieronder. Hierdoor warmt de kruipruimte op, en neemt de relatieve luchtvochtigheid in uw huis af.

Isolatiematerialen

Je kunt je woning met diverse materialen laten isoleren. Op de verpakking van het isolatiemateriaal staat een R-waarde aangegeven. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De materialen zijn onder te verdelen in minerale, syntetische en natuurlijke materialen. Minerale materialen zijn bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Synthetische materialen zijn bijvoorbeeld PUR, een kunststofschuim op basis van polyurethaan en EPS (beter bekend als piepschuim). Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld hennep, vlas en schapenwol. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken hangt af van het doel waarvoor je het wilt gebruiken.

Voordelen duurzame isolatie

Je kunt het beste gebruik maken van de natuurlijke isolatiematerialen als je je woning op een duurzame manier wilt isoleren. Deze materialen zijn wel vaak duurder ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Toch zitten er ook veel voordelen aan het gebruik van natuurlijk materiaal.

Ten eerste is natuurlijk isolatiemateriaal vriendelijker voor het milieu. Natuurlijke materialen zoals hennep en vlas kunnen goed vocht absorberen en kunnen hitte en geluid een hoge weerstand bieden. De vezels absorberen namelijk tien keer meer vocht als een mineraal isolatiemateriaal zoals glaswol. Natuurlijk materiaal is hernieuwbaar en de grondstoffen kunnen gewonnen worden zonder uitputting te veroorzaken.

Ten tweede is het gebruik van natuurlijk isolatiemateriaal dampopen. Dat zorgt voor een optimaal leefklimaat en wooncomfort. Dampopen bouwen zorgt ervoor dat de damp gemakkelijk door kan worden gelaten naar buiten. Hierdoor is er in het huis een veel constantere luchtvochtigheid wat zorgt voor het optimale leefklimaat.

Ten derde kan een natuurlijk isolatiemateriaal beter warmte opslaan. Daardoor hebben deze materialen een technische meerwaarde. Hierdoor ligt de prijs wel hoger, maar je kunt er ook meer op besparen. Goede isolatie is een investering die zich al na een aantal jaar terugverdient.

Besparen door duurzaam isoleren

Goede isolatie van natuurlijke materialen lijkt aanvankelijk een aanslag op de portemonnee, maar wordt uiteindelijk terugverdiend via de energierekening. Een goed geisoleerd standaardhuis verbruikt zo’n 700 kubieke meter gas per jaar. Bij slechte isolatie ligt dit op 2050 kubieke meter gas. Dat betekent al snel een besparing van zo’n 1000 euro per jaar.

Door dubbele beglazing bespaar je jaarlijks minstens 300 euro. Bij dakisolatie kan er jaarlijks ongeveer 400 euro bespaard worden en bij vloerisolatie ligt de besparing op ongeveer 100 euro per jaar. Na een aantal jaren hebben deze investeringen zich terugverdiend door deze besparingen.

De keuze om te kiezen voor natuurlijke materialen of een ander materiaal hangt af van diverse factoren. Feit blijft wel dat natuurlijke materialen gezonder zijn, beter voor het milieu en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee.