Cv-ketel vervangen

Een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient vervangen te worden. De kans op storingen wordt na deze leeftijd namelijk groter en oude cv-ketels kunnen flink bijdragen aan een hoge energierekening. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je eerder voor vervanging van de ketel kiest, bijvoorbeeld omdat dit voordeliger uitpakt dan een reparatie. Een huishouden is sterk afhankelijk van de cv-ketel in de winter. Door op tijd in te schatten wanneer de verwarmingsketel aan vervanging toe is, voorkomt dat vervelende situaties.

Maar hoe werkt dat, een cv-ketel vervangen? Kunt je dit zelf doen of beter laten doen? Waar moet je op letten bij het vergelijken van ketels? Welke voor- en nadelen zijn er bij kopen, huren of leasen van cv-ketels? En wat zijn de kosten hiervan? Op deze pagina beantwoorden we deze vragen voor je.

Zelf doen of laten doen

Het is in beginsel mogelijk om een cv-ketel zelf te vervangen. We willen je er wel direct voor waarschuwen dat bij het verkeerd installeren je kans loopt om een koolmonoxide vergiftiging op te lopen. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de wat er bij het zelf vervangen van de cv-ketel komt kijken. Wanneer iemand met ervaring je kan helpen is dit nog beter. Een voordeel van zelf installeren is uiteraard dat het goedkoper is, er hoeven immers geen voorrij- of installatiekosten te worden betaald. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het bedrijf dat je kiest, maar je kunt uitgaan van minimaal enkele honderden euro's aan montagekosten.

Voor de meeste mensen is het zelf installeren van een cv-ketel geen realistische optie. Bovendien is de kans groot dat er onveilige situaties onstaan wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Wanneer een professionele installateur de ketel komt vervangen, mag je er dan ook vanuit gaan dat dit op een juiste en veilige manier gebeurt. Dit geldt zowel voor het verwijderen van de oude ketel, het monteren van de nieuwe ketel als alle afstellingen die bij een installatie van een centrale verwarmingsketel horen.

Verzeker je dus van een juiste vervanging en afstelling. Voordat een installateur er aan te pas komt, moet er natuurlijk wel een cv-ketel worden aangeschaft. Maar waar moet je op letten wanneer je cv-ketels gaat vergelijken?

afbeelding Cv-ketel vervangen
Laat je cv-ketel bij voorkeur vervangen door een ervaren installateur

Cv-ketels vergelijken

Bij het vergelijken van cv-ketels kun je op een aantal zaken letten. In ons artikel elders op onze website over verschillende soorten cv-ketels staan verschillende types waarbij het verschil met name in het rendement van de ketel zit. Hoe hoger het rendement, hoe duurder de ketel, maar hoe meer je per maand aan kosten bespaart. Je zult dus eerst moeten bedenken hoeveel je uit wilt en kunt geven. Koop je een duurdere ketel, dan kan dit op de lange termijn voordelig zijn doordat je bespaart op je stookkosten. Koop je een ketel met een laag rendement, dan is de kans aanwezig dat je op termijn duurder uit bent door hogere energiekosten.

Om cv-ketels te vergelijken is het verder van belang de volgende zaken op een rijtje te hebben:

 • Wat is de grootte van je huis?
 • Is het huis vrijstaand of is het een tussenwoning? (Vrijstaande huizen verliezen meer warmte)
 • Hoe ziet de ruimte er uit waar je een cv-ketel wilt installeren?
 • Wat is de kwaliteit van de isolatie van je woning?
 • Waar wil je warm water hebben?
 • Hoeveel warm water wil je gebruiken?
 • Wil je op meerdere plekken tegelijk warm water?

De grootte van het huis, de kwaliteit van de isolatie en het het type woning zijn allemaal van belang voor de vraag hoeveel vermorgen een cv-ketel dient te hebben. Zo hebben grote, slecht geïsoleerde vrijstaande woningen bijvoorbeeld veel vermogen nodig om het huis te verwarmen. Je zult dan een installatie met een hoge capaciteit moeten hebben. Ook de ruimte waarin de installatie moet hangen speelt een rol. Hangt de cv-ketel ver van de warmwaterkranen? Dan is een solo ketel misschien de beste optie.

Naast het type woning waarin de cv-ketel komt te hangen spelen je eigen wensen natuurlijk ook een grote rol. Wil je bijvoorbeeld op meerdere plekken warm water en het liefst tegelijkertijd? Nieuwe combiketels met een ingebouwde boiler of met doorstroom-techniek kunnen tegenwoordig in snelle tijd meerdere plekken in het huis van warm water voorzien. Deze ketels zijn uiteraard duurder dan ketels met een aparte boiler of geiser.

Kopen, huren of leasen?

Wanneer je de beslissing hebt gemaakt om je verwarmingsinstallatie te vervangen wordt het tijd om te kijken naar een nieuwe ketel. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de consument om een cv-ketel in huis te halen. In de regel kun je hierbij kiezen uit kopen, huren of leasen. Maar wat zijn de verschillen? En wat zijn de kosten voor het kopen, huren of leasen van een cv-ketel? Lees het in ons artikel over een cv-ketel kopen.

Blog berichten

Op ons blog vind je allerlei artikelen over subsidies, energiebesparende maatregelen, verschillen tussen cv-ketels en slimme thermostaten.

 • Geplaatst op 05-08-2014

  Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

 • Geplaatst op 15-01-2016

  De slimme meter is een digitaal apparaatje dat jouw huidige meter vervangt. Deze nieuwe energiemeter zorgt ervoor dat jij jouw energieverbruik goed in beeld hebt. In dit artikel beantwoorden 10 veel voorkomende vragen over de installatie en toepassing van de slimme energiemeter.

 • Geplaatst op 20-05-2014

  Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.