Kopen, huren of leasen?

Elders op onze site heb je misschien gelezen dat je een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient te vervangen. Niet alleen voorkom je hiermee sneller onveilige situaties en storingen, een nieuwe moderne cv-ketel kan ook flink schelen op de energierekening. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de consument om een cv-ketel in huis te halen. In de regel kun je hierbij kiezen uit kopen, huren of leasen. Maar wat zijn de verschillen? En wat zijn de kosten voor het kopen, huren of leasen van een cv-ketel?

Cv-ketel kopen

Zoals we hierboven al hebben vermeld is het bij het kopen van een cv-ketel van groot belang rekening te houden met de kosten en eventuele besparing op de lange termijn. Hoogrendementsketels zijn bijvoorbeeld duurder in de aanschaf, maar kunnen op termijn flinke besparingen opleveren. Naast de eenmalige investering in de aankoop van een cv-ketel, moet je ook rekening houden met de bijkomende installatiekosten. Deze kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.

Ten slotte dien je rekening te houden met toekomstig onderhoud en garantie. Wanneer je een cv-ketel koopt zit hierop een wettelijke (aflever)garantie op de eerste 6 maanden. Afhankelijk van het merk zit er na deze periode nog ongeveer 1,5 jaar extra garantie op de ketel. Voor sommige cv-ketels wordt een garantie afgegeven op verschillende onderdelen. Een warmtewisselaar heeft bijvoorbeeld vaak 10 jaar garantie, omdat dit een belangrijk en duur onderdeel is van de ketel.

Mocht de ketel onderhoud nodig hebben nadat de garantietermijn is verlopen, dan zul je de reparatiekosten zelf moeten betalen. Je kunt er echter ook voor kiezen hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten.

Kosten cv-ketel kopen

De aanschafkosten van een cv- of hr-ketel hangen af van het merk en type ketel. Een VR-ketel heeft bijvoorbeeld een lager rendement (meer warmteverlies) dan een HR-ketel. In verhouding gebruikt een VR-ketel dus meer energie, maar wanneer je weinig warm water gebruikt kan dit type toch interessanter zijn in de aanschaf. De HRe-ketel, een cv-ketel met een Micro-Warmtekrachtkoppeling, wekt naast warmte ook elektriciteit op. Deze ketels hebben een hoog rendement. In situaties waarbij dagelijks heel veel warm water wordt gebruikt kunnen ketels van dit type rendabeler zijn dan gewone HR-ketels. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van verschillende typen.

Type Gemiddelde aanschafprijs
VR-ketel €900,- tot €1.500,-
HR-ketel €1.000,- tot €2.600,-
HRe-ketel €7.000,- tot €10.000,-

Cv-ketel huren

Een andere mogelijkheid is een cv-ketel te huren. Een grote investering in de aanschaf van een cv-ketel is hierbij niet nodig. Wanneer je een cv-ketel huurt betaal je een maandelijks bedrag voor de huur. Net als bij het kopen van een ketel zijn de installatiekosten vaak niet inbegrepen en dienen dus extra te worden betaald. Er zijn huurcontracten waarbij de installatie- en montagekosten zijn inbegrepen bij het maandelijks te betalen bedrag.

Wanneer een huurcontract wordt afgesloten zit hier bijna altijd een storings- en onderhoudscontract bij (dit heet ook wel een all-incontract). Er is dus geen sprake van garantie; de onderhoudskosten en eventuele te vervangen onderdelen zijn bij het huurcontract inbegrepen. Tenslotte is het goed om te weten dat contracten voor cv-ketel huur vaak voor langere periodes (rond de 10-12 jaar) worden afgesloten.

afbeelding Cv-ketel kopen of huren

Kosten cv-ketel huren

Ook bij het huren bepaalt het type ketel de grotendeels de prijs. Bedrijven bieden vaak verschillende huurcontracten aan. In het algemeen kun je uitgaan van een maandelijks bedrag van tussen de €20,- en €25,-. Dit komt dus neer op een jaarlijks bedrag van €240,- tot €300,-. Hierbij zijn storing- en onderhoudskosten inbegrepen (all-in contract).

Cv-ketel leasen

De derde optie is huurkoop van een cv-ketel, ook wel lease genoemd. Anders dan bij bijvoorbeeld autolease, wordt de ketel uiteindelijk jouw eigendom na afloop van de afgesproken termijn in het leasecontract. Dit is dan ook het grootste verschil met het huren van een cv-ketel. Bij het leasen spreid je in feite het aanschafbedrag van een nieuwe cv-ketelinstallatie over een aantal jaren.

Leasecontracten kunnen net zo lang lopen als huurcontracten, maar er kan ook voor worden gekozen om deze eerder af te laten lopen. Bijvoorbeeld een afbetaling over maximaal 2 jaar. In de praktijk worden er meestal contracten met een looptijd van 5 jaar afgesloten.

Een ander voordeel van een cv-ketel leasen is dat het rentedeel van het maandelijkse te betalen bedrag fiscaal aftrekbaar is als woningverbetering (mits de woning de hoofdverblijfplaats is). Net als bij een huurcontract sluit je doorgaans een all-incontract af, waarbij de kosten voor het onderhoud (zoals voorrijkosten en vervangende onderdelen) gedurende de looptijd van het leasecontract zijn inbegrepen.

Kosten cv-ketel leasen

De maandelijkse kosten bij een lease- of huurkoopcontract kunnen nogal verschillen. Dit is afhankelijk van de periode waarover je het leasecontract afsluit. Wanneer het gaat om een periode van 10 of 12 jaar zullen de maandelijkse kosten ongeveer net zo hoog zijn als bij een huurcontract. Namelijk tussen de €20,- en de €25,-. Wanneer je voor een kortere periode het leasecontract afsluit, bijvoorbeeld voor 3 tot 5 jaar, dan moet je rekenen op maandelijke kosten van rond de €40,-.

Huurcontract cv-ketel afkopen

Tenslotte is het goed om te weten wat er gebeurt wanneer je wilt verhuizen, terwijl er nog een huurcontract voor je cv-ketel loopt. Verhuizen kan hiervoor namelijk vervelende gevolgen hebben. Wanneer de nieuwe bewoner het contract overneemt is er vaak niets aan de hand. Wanneer dit niet het geval is kun je tegen problemen aanlopen. Je cv-ketel meenemen naar een nieuwe woning zorgt voor grote kosten voor demontage en opnieuw installeren. Het alternatief is het afkopen van je huurcontract. Ook dit kan vaak duur uitpakken. Zo kan het bedrag dat je nog dient te betalen gelijk zijn aan het bedrag van de nog resterende termijnen van het huurcontract, terwijl je hier niets voor terug krijgt. De ketel blijft dan in je oude huis hangen.

Verwacht je dus binnenkort te verhuizen, maar moet er wel een nieuwe cv installatie komen? Kies dan voor een (korter) leasecontract of koop een cv-ketel. Een leasecontract is doorgaans af te kopen zonder boeteclausule. Je betaalt dan alleen de resterende aflossingskosten, zonder rentedeel of onderhoudskosten.

Blog berichten

Op ons blog vind je allerlei artikelen over subsidies, energiebesparende maatregelen, verschillen tussen cv-ketels en slimme thermostaten.

  • Geplaatst op 20-05-2014

    Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.

  • Geplaatst op 05-08-2014

    Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

  • Geplaatst op 15-01-2016

    De slimme meter is een digitaal apparaatje dat jouw huidige meter vervangt. Deze nieuwe energiemeter zorgt ervoor dat jij jouw energieverbruik goed in beeld hebt. In dit artikel beantwoorden 10 veel voorkomende vragen over de installatie en toepassing van de slimme energiemeter.