Cv-ketel

Een lekker warm huis in de winter. Na het sporten even een lekkere warme douche. Zaken die inmiddels voor iedereen onmisbaar zijn. Zaken waarbij je met centrale verwarming aangestuurd door een cv-ketel de populairste en voordeligste manier van verwarmen in huis haalt.

Hoe werken cv-ketels?

De centrale verwarming zorgt door middel van warm water dat het huis wordt verwarmd. De centrale verwarmingsketel, of afgekort cv-ketel, is het onderdeel van deze installatie dat het water verwarmt door middel van een brander. Deze werkt meestal op aardgas of stookolie. Het warme water wordt het systeem ingepompt met een circulatiepomp, om zo alle vertrekken in het huis op temperatuur te brengen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar de cv-ketel, om opnieuw te worden verwarmd door de cv-ketel. De gewenste temperatuur in je woning wordt doorgaans geregeld via de thermostaat.

In Nederland treffen we verschillende soorten cv-ketels aan. Het gaat hierbij om verschillende soorten of type ketels, solo of combiketels en open of gesloten cv-ketels. We zullen op deze pagina de verschillen uitleggen.

afbeelding Cv-ketel soorten
De werking van een cv-ketel schematisch weergegeven. Foto © Kieskeurig.nl

Soorten cv-ketels

Wanneer het gaat om verschillende soorten of type cv-ketels, is er voornamelijk onderscheid in het rendement dat een type ketel kan behalen. Hiermee wordt het percentage warmte bedoeld dat gebruikt wordt en dus niet verloren gaat in het warmteproces. Een simpele, conventionele (oude) cv-ketel heeft bijvoorbeeld een rendement van 70 tot 80%. De resterende 20 tot 30% kan dus niet gebruikt worden en gaat verloren in het proces. Dit type cv-ketel wordt gelukkig tegenwoordig niet meer gemaakt. Tegenwoordig hebben ketels een hoger rendement. Deze ketels gebruiken vernieuwde technieken om warmteverlies tegen te gaan. We zetten ze voor u op een rijtje:

VR-ketel

VR staat voor Verbeterd Rendement. Met deze ketel wordt ongeveer 90% van de energie omgezet in nuttige warmte, waardoor het dus een flinke verbetering is ten opzichte van de conventionele ketels. Er gaat echter nog steeds zo'n 10% warmte verloren in het proces, waardoor de meeste mensen voor een HR-ketel kiezen. Voor een HR-ketel is echter een afvoer nodig om condenswater af te voeren, die wordt aangesloten op het riool. Wanneer deze afvoer niet aanwezig is, zal een VR-ketel de voordeligste keuze zijn.

HR-ketel

De Hoogrendement-ketel, of HR-ketel, is de meest populaire ketel. Met dit type ketel wordt meer dan 100% rendement behaald. Deze extra opbrengst wordt gerealiseerd door de warmte van de rookgassen te gebruiken om het water in de ketel te verwarmen. Het afgekoelde water wordt met behulp van deze warmte in een warmtewisselaar voorverwarmd, waardoor er minder gas wordt verbruikt. Een deel van de waterdamp condenseert, waardoor er dus een afvoer nodig is voor dit condenswater. Er zijn verschillende types HR-ketels, met rendementspercentages variërend van meer dan 100 tot 107%.

HRe-ketel

Dit type ketel wekt naast warmte ook elektriciteit op, waardoor de ketel feitelijk een kleine energiecentrale is. Voordat de opgewekte warmte naar de radiatoren wordt gepompt, zorgt de Micro Warmtekrachtkoppeling (Micro-WKK) voor de opwekking van elektriciteit. De Micro-WKK van de HRe-ketel is zuiniger dan die van een elektriciteitscentrale, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoot en het dus een duurzame investering is. Dit type ketel is hierdoor ook duurder in de aanschaf, maar is bij hoog gasverbruik toch rendabel mede vanwege subsidies en de extra maandelijkse besparing.

UHR-ketel

UHR staat voor Ultra Hoog Rendement, dat meteen aangeeft dat deze ketel nog efficiënter is dan zijn voorgangers. De combinatie met een warmtepomp zorgt ervoor dat dit hoge rendement wordt gehaald. De warmtepomp maakt gebruik van temperatuurverschillen, in de grond naast je huis, in de buitenlucht of in afgezogen ventilatielucht. De UHR-ketel heeft 40% meer rendement dan een standaard HR-ketel. Dit type ketel is tenslotte ook gunstig voor het energielabel van uw huis, aangezien een UHR-ketel zorgt voor een EPC-reductie (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,2.

afbeelding Cv-ketel soorten
Cv-ketel installatie, in dit geval een Vaillant ecoTEC plus HR-combiketel. Foto © Eric de Redelijkheid

Solo- of combiketels

De bovengenoemde cv-ketels kunnen in twee vormen geleverd worden: als solo cv-ketel of als combiketel. Een solo cv-ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming in het huis. Voor het warme water is er dus een losse boiler of geiser nodig. Wanneer u snel of op meerdere plekken tegelijk in huis warm water wilt hebben (en dus wilt voorkomen dat u koud doucht terwijl er iemand aan het afwassen is), kan een boiler de juiste optie zijn. Ook wanneer de cv-ketel te ver van de warmwaterkranen hangt zou er ook gekozen kunnen worden voor een solo ketel. Bij afstanden van meer dan 10 meter vindt er namelijk veel warmteverlies plaats.

De combiketel is een cv-ketel die naast de centrale verwarming ook zorgt voor warm water uit de kraan. Deze ketel wordt het meest verkocht omdat deze minder ruimte in beslag neemt, er lagere onderhoudskosten zijn en het goedkoper is omdat er geen aparte boiler hoeft te worden aangeschaft. De meeste combiketels hebben een ingebouwde boiler. De nieuwste typen combiketels maken gebruik van de zogenaamde doorstroom-techniek. Hierbij wordt het warme water aangemaakt wanneer het nodig is, waardoor er niet constant een voorraad warm water op temperatuur hoeft te worden gehouden. Dit kan bij sommige verwarmingsketels leiden tot een langere opwarmtijd, maar er zijn ook modellen die binnen 5 seconden warm water afgeven. Deze ketels zijn tenslotte ook nog eens kleiner in formaat, aangezien een voorraadvat niet nodig is.

Open of gesloten cv-ketels

Voor de verbranding van gas is lucht nodig. De cv-ketel dient deze lucht ergens vandaan te halen. Bij een open cv-ketel wordt de lucht gehaald uit de ruimte waar de installatie hangt. Vaak hangt deze ketel dan ook op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt, zoals op de zolder of in de bijkeuken. Voor een open cv-ketel is wel extra ventilatie nodig. Goed geïsoleerde woningen zijn daarom niet geschikt.

Een gesloten cv-ketel haalt de lucht van buiten uw woning. De benodigde lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. Dit kanaal wordt meestal gecombineerd in één pijp tezamen met de rookafvoer. Voor een gesloten cv-ketel is dus geen extra ventilatie nodig, waardoor er ook geen onnodig warmteverlies optreedt.

Cv-ketel kiezen

Wanneer je ketel kuren vertoont of inmiddels aardig op leeftijd is, kan het verstandig zijn een nieuwe cv-ketel te kopen (of te huren). Een cv-ketel die ouder is dan 12 tot 15 jaar dient zeker vervangen te worden. De kans op storingen wordt groter en oude cv-ketels zijn, zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen, niet erg zuinig.
Meer lezen: vervangen van cv-ketels

Welke cv-ketel je het beste kan kiezen is afhankelijk van je eigen wensen en het type woning. HR(e)-ketels en UHR-ketels zorgen voor hogere rendementen, terwijl de VR-ketel juist voordeliger kan zijn wanneer er in de ruimte waar de ketel moet hangen geen afvoer is. Een combiketel kan efficiënter in ruimte en prijs zijn, maar kan lastig zijn voor huizen waarbij de warmwaterkranen op grote afstand liggen, of wanneer het gewenst is dat er op meerdere plekken warm water kan stromen. Ten slotte wordt in het geval van een open of een gesloten cv-ketel vaker voor de laatste gekozen, al is de installatie van een open ketel wel eenvoudiger.

Bent u toe aan een nieuwe verwarmingsketel en wilt u meer advies hebben over de aanschaf van de juiste cv-ketel? Vraag dan via onze site een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek aan. Vraag bij tijdens dit gesprek ook naar de aanbiedingen!

Blog berichten

Op ons blog vind je allerlei artikelen over subsidies, energiebesparende maatregelen, verschillen tussen cv-ketels en slimme thermostaten.

  • Geplaatst op 15-01-2016

    De slimme meter is een digitaal apparaatje dat jouw huidige meter vervangt. Deze nieuwe energiemeter zorgt ervoor dat jij jouw energieverbruik goed in beeld hebt. In dit artikel beantwoorden 10 veel voorkomende vragen over de installatie en toepassing van de slimme energiemeter.

  • Geplaatst op 05-08-2014

    Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In dit artikel vind je diverse manieren om je woning te isoleren, van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

  • Geplaatst op 20-05-2014

    Door je huis goed te isoleren kan de temperatuur altijd op een comfortabel niveau worden ingesteld. Er zijn diverse manieren om je huis duurzaam te isoleren. In dit blog wordt uitgelegd wat duurzaam isoleren is en hoe je huis duurzaam kunt isoleren. Ook wordt uitgelegd wat hiervan de voordelen zijn.