Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar even. Voordat je gaat investeren in je eigen woning is het belangrijk om te kijken wat je precies wilt en wat de markt te bieden heeft. Daarom doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. Deze zijn vaak gratis en vrijblijvend. Aangezien de prijzen tussen diverse bedrijven nogal kunnen verschillen loont dit altijd de moeite.

Wanneer je offertes en leveranciers gaat vergelijken moet je natuurlijk wel weten waar je precies op moet letten. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het beste een offerte voor zonnepanelen kunt aanvragen en hoe je ze kunt vergelijken.

De offerte aanvragen

Bij het aanvragen van een offerte is het altijd belangrijk dat je er meerdere aanvraagt. Zo heb je materiaal om te vergelijken als het gaat om van kosten, adviezen en service. Een adviseur zal doorgaans langskomen om te bepalen welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw huis. Maar ook om te bepalen waar de zonnepanelen het beste te plaatsen zijn en wat voor zonnepanelen je nodig hebt. Daarna maakt hij een offerte op maat. Zo krijg je altijd een offerte die past bij jouw woning.

Er zijn verschillende bedrijven die jou in contact kunnen brengen met installateurs zodat je altijd een goede keus kunt maken uit de diverse mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook bij verschillende installateurs zelf een offerte voor zonnepanelen aanvragen.

afbeelding Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken
Maak altijd een checklist met vragen die je wilt stellen aan een zonnepanelen adviseur.

Wat wil ik?

Je eigen wensen zijn belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het vergelijken van offertes voor zonnepanelen. Stel voor jezelf een checklist op wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van zonnepanelen.

Een voorbeeld van een checklist zou kunnen zijn:

 • Hoeveel stroom verbruik ik?
 • Wat kan ik besparen?
 • Hoe groot is mijn budget?
 • Is mijn huis wel geschikt?
 • Hoeveel panelen wil ik?
 • Welke soort panelen wil ik?
 • Wat kost het onderhoud?
 • Hoeveel rendement levert het mij op?

Zo ben je goed voorbereid op de komst van een installateur en weet je precies wat je wel en niet wilt. Veel van de antwoorden op deze vragen zijn overigens ook online te vinden. En uiteraard op onze website, kijk bijvoorbeeld eens bij onze vragen over zonnepanelen.

Wat voor soort zonnepanelen wil ik?

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Daarom is goed om van tevoren te bepalen welke zonnepanelen jij het beste bij jouw woning vindt passen.

De meeste zonnepanelen worden gemaakt van kristallijn silicium. Dit materiaal is door de foto-elektrische eigenschappen geschikt voor zonnecellen. Er zijn twee soorten kristallijn zonnepanelen. Je hebt zonnepanelen die worden gemaakt van monokristallijne zonnecellen en zonnepanelen die worden gemaakt van polykristallijne zonnecellen. Welke het meest geschikt is voor jouw woning, kun je het beste zelf bepalen.

Naast het materiaal moet je ook letten op de opbrengst, de kwaliteit, het rendement en de prijs van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepaneel

De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van de plaatsing op je woning en het vermogen van de zonnepanelen. Over het algemeen is de opbrengst nog niet genoeg om gelijk je contract op te zeggen bij de energieleverancier, maar het levert direct wel al een flinke besparing op.

Gemiddeld genomen wekt een zonnepaneel van een vierkante meter ongeveer 120 kWh aan elektriciteit op. Vraag aan een leverancier de verwachte opbrengst. Deze houdt rekening met het aantal zonnepanelen en het vermogen.

Kwaliteit en keurmerken zonnepaneel

Het ene zonnepaneel is de andere niet. Er zijn diverse keurmerken ingesteld om te bepalen hoe goed een zonnepaneel is. Er is nog geen Nederlands keurmerk, maar er zijn keurmerken die toepasbaar zijn op de zonnepanelen die in Nederland worden verkocht. Er zijn drie soorten: het TÃœV keurmerk, een IEC-certificaat en het CE-keurmerk.

afbeelding Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken
Er zijn verschillende keurmerken waaraan je betrouwbare zonnepanelen aan kunt herkennen

TÃœV keurmerk
Het TÃœV keurmerk is een Duits keurmerk. Als een zonnepaneel dit keurmerk heeft, is het product goed bestand tegen veroudering en weersomstandigheden.

IEC-certificaat
In Zwitserland worden zonnepanelen getest op veiligheid van de elektrische componenten. Tijdens deze testen wordt er gelet op aspecten als betrouwbaarheid, duurzaamheid en levensduur. Als de zonnepanelen hieraan voldoen, ontvangen ze een IEC-certificaat. Dit certificaat is een vereiste voor de verkoop in Nederland.

CE-keurmerk
Het CE-keurmerk geeft aan of het product voldoet aan de eisen van de Europese wetgeving. Daarmee is het geen kwaliteitskeurmerk, maar dit keurmerk is verplicht voor zonnepanelen om in Nederland verkocht te kunnen worden. Let altijd op keurmerken om de kwaliteit te bepalen.

Rendement zonnepaneel

Ook het rendement is belangrijk om te weten voor de vraag "Wanneer heb ik mijn investering weer terugverdiend"? Hierbij moet je rekening houden met de helling van de panelen, het rendement van soort panelen, het achterliggende systeem, de zoninstraling, de temperatuur, eventuele schaduw en het aantal zonuren. Al deze factoren beïnvloeden het rendement. Vraag altijd aan installateur naar jouw persoonlijke situatie en laat hem een schatting maken van het rendement van zonnepanelen.

Prijs zonnepaneel

De gemiddelde prijzen voor zonnepanelen zijn behoorlijk gedaald. Wat je betaalt aan stroom hangt af of je de panelen zelf installeert of laat installeren.

Als je ze zelf installeert kost het ongeveer €1,20 per Wattpiek en laat je de installatie door een ander uitvoeren kost het gemiddeld €1,50 per Wattpiek. Deze bedragen zijn inclusief BTW. De kleine systemen (4 tot 8 panelen) kosten in verhouding meer dan grote systemen (8 tot 20 panelen). Het is doorgaans dan ook relatief voordeliger om direct een groter systeem te installeren, dan op meerdere momenten kleine installaties. Ook dit kun je bespreken met een adviseur.

Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. Denk ook aan bijkomende kosten zoals plaatsing, onderhoud en service. Vraag naar deze kosten bij het aanvragen van een offerte of tijdens een adviesgesprek.

Tenslotte bieden veel leveranciers soms ook betalingsregelingen of lease-constructies aan. Zonnepanelen leasen kan bijvoorbeeld al vanaf €45,- per maand.

Wat wil ik van de installateur?

Doe van tevoren goed onderzoek naar verschillende leveranciers. Bepaal bij wie je offertes wilt aanvragen op basis van wat zij te bieden hebben. Let altijd op levertijd, complete installatie en vraag naar de garantievoorwaarden. Gemiddeld zit er op een zonne-energiesysteem 25 jaar garantie, maar kijk goed naar de voorwaarden die hierbij komen kijken.

Daarnaast is het belangrijk om te vragen naar de service na aankoop van de zonnepanelen. Biedt het bedrijf onderhoud? Maakt de installateur de zonnepanelen ook schoon? Wat als de boiler kapot gaat? Wat zijn dan de bijkomende kosten? Helpen ze bij de btw teruggave? Allemaal vragen om rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Maak van tevoren duidelijk afspraken met de installateur en leg deze vast via een schriftelijke overeenkomst.

Tot slot

Er zijn veel aspecten waarbij je op moet letten bij het vergelijken van offertes. Maak altijd een keuze die weloverwogen is en goed voelt. Dan krijg je een zonne-energiesysteem die bij jouw wensen past en waarvan je nog lang kunt profiteren.

Wil je direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij je thuis aanvragen? Gebruik het formulier op onze website.

 • avatar
  CE-Markering #1 @ 16:20

  Re: Zonnepanelen offertes aanvragen en vergelijken

  wist niet dat er zo veel belangrijks was!