Zonnepanelen en BTW - De consument als ondernemer.

Zijn particulieren die stroom opwekken met zonnepanelen en een vergoeding krijgen als ze die terug leveren aan het net, nu wel of geen ‘ondernemer’ met btw-plicht?

Ja! Als u als particulier met zonnepanelen energie levert aan uw energieleverancier, kunt u door een uitspraak van het Europese Hof worden aangemerkt als ondernemer voor de btw.

Dit kan een hoop rompslomp betekenen voor de administratie voor u als particulier. Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van een salderingregeling – dus afrekenen met de energieleverancier over de netto gebruikte stroom – blijft de situatie redelijk overzichtelijk. Als ze niets met het btw-ondernemerschap te maken willen hebben, is de oplossing eenvoudig: niets doen.

Ontheffing

Wie ontheffing van het btw-ondernemerschap wil, kan namelijk gebruik maken van de zogenoemde Kleine-ondernemersregeling. Die bepaalt dat als een ondernemer minder dan 1.345 euro per jaar btw kan factureren, geen verrekening met de fiscus nodig is.

Uitbesteden

De betrouwbare en ervaren partner van Woonbewust.nl, Enie.nl heeft een uniek ontzorgingspakket samengesteld. Als u zonnepanelen in combinatie met Enie.nl monitoring afneemt dan zorgen zij voor:

 • Aanvraag van een btw nummer bij de Belastingdienst
 • Teruggave van de btw over de aanschaf c.q. investering van de zonnepanelen
 • Jaarlijkse aangifte (na het jaar van de aanschaf) van de af te dragen BTW
 • Jaarlijks overzicht middels monitoring van enie.nl van de opgewekte elektriciteit, verbruik in huis, teruglevering en inkoop bij uw huidige energieleverancier.

Wilt u weten wat voor u de beste optie is? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende offerte aan!

 • avatar
  Jaap van de Sande #1 @ 09:21

  Re: Zonnepanelen en BTW teruggave - De consument als ondernemer.

  Hier een handige link om zelf de BTW terug te vorderen.

  http://www.energy-guard.nl/duurzaam-wonen/duurzame-oplossingen/zonnepa nelen.html