Wat kun je isoleren in huis?

Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter om je woning lekker warm te houden, maar zorgt ook voor een aangename koelte tijdens de zomer. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur altijd op een prettig niveau kan worden ingesteld en voorkomt hoge energiekosten. In huis kun je denken aan vele manieren om je woning te isoleren. Er zijn diverse mogelijkheden van dakisolatie tot radiatorfolie achter de cv ketel.

Isolatie aan de buitenkant van je huis

Isolatie kun je aan de buitenkant gelijk groots aanpakken met voorbeelden als dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuur isolatie.

afbeelding Wat kun je isoleren in huis?
Door je huis goed te isoleren kun je veel van de warmte binnen houden.

Dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk, want veel warmte gaat verloren via het dak van een huis. Bij een huis met een plat dak is het mogelijk om isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. Bij een puntdak of een scheef dak kun je dit aan de binnen- en buitenkant van het dakbeschot aanbrengen.

Vloerisolatie

Door vloerisolatie kun je ook op energiekosten besparen. Als je huis een kruipruimte heeft kun je hier isolatiemateriaal laten aanbrengen. Is dat niet het geval, dan kan er een isolatielaag op de vloer worden aangebracht of een nieuwe vloer die reeds is voorzien van isolatiemateriaal.

Dubbel glas

Naast dak- en vloerisolatie is het ook mogelijk om je ramen te isoleren met behulp van dubbele beglazing. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen. Omdat ramen de meeste warmte doorlaten in een huis, zijn dit de zwakste plekken van het huis. Daarom is het van belang om ook ramen goed te isoleren. Als je huis beschikt over een schoorsteen, kun je deze ook laten isoleren.

Schoorsteenisolatie

Door schoorsteenisolatie vermijd je veel warmteverlies. Ook wanneer je de schoorsteen niet gebruikt, kun je deze alsnog laten isoleren, zodat er geen energie verloren zal gaan. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want het kan eenvoudig opgelost worden met een tochtklep.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie houdt de warmte beter vast waardoor de verwarming minder vaak aanslaat. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muur met daartussen een ruimte van gemiddeld 5 centimeter. Die ruimte kan worden opgevuld met bijvoorbeeld piepschuim of glaswol. Onderhoud van de isolatie is vrijwel niet nodig en bovendien is dit een van de goedkopere oplossingen van isolatie.

Isolatie aan de binnenkant van je huis

Isolatie kun je ook op eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren van ramen en deuren met tochtstrips. Sla de onderkant van de binnendeuren echter wel over, want deze kieren zijn nodig voor de luchtcirculatie in huis. Vergeet ook de brievenbus niet. Door het geklepper kan de lucht ook in en uit het huis stromen. Door een tochtborstel of tochtklep aan te brengen is ook je brievenbus geïsoleerd.

Ook kun je de leidingen in je huis isoleren met schuimhoesjes. Hierdoor koelt het water in de leiding minder snel af. Een andere simpele, maar effectieve isolatieoplossing is gordijnen aanbrengen in huis. Dit is ideaal voor je ramen, die zoals al eerder gezegd, de meest zwakke plekken van het huis zijn als het gaat om warmteverlies. Door de gordijnen kan de lucht tussen het raam en het gordijn nergens naartoe en blijft het simpelweg stilstaan. Je kunt tenslotte ook reflecterende folie achter de radiatoren aanbrengen. Dit is een goede vorm van warmte isolatie. De warmte verdwijnt dan niet in de muur, maar wordt weerkaatst binnen je huis.

Vergeet de garage en de tuin niet

Sommige ruimtes van het huis zoals de garage of de bijkeuken worden nog wel eens overgeslagen als het op isolatie aankomt. Ook bij deze ruimtes is het van belang om goed te isoleren. Wanneer je dit met een beperkt budget wilt aanpakken kun je bijvoorbeeld tochtborstels of tochtstrips aanbrengen op de deuren die van binnenuit toegang geven tot deze ruimtes. Zo blijft de temperatuur binnen het woonhuis. Ook de vliering kan geïsoleerd worden, als dakisolatie bijvoorbeeld niet mogelijk is.

De tuin hoef je niet over te slaan, want je tuin kan een handig extra hulpmiddel zijn om je huis te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld een heg plaatsen voor een muur die altijd op de wind staat. Hierdoor koelt de muur niet af en blijft de temperatuur constanter.

Isoleren voor ieder budget

Zo kun je dus op veel manieren isoleren. Door creatief na te denken kun je voor ieder budget wel iets bedenken. Met goede isolatie blijft de temperatuur op een comfortabel niveau waardoor het in je huis prettig wonen is. Isoleren kun je uiteraard ook duurzaam aanpakken door milieuvriendelijk materiaal te gebruiken. Zo heb je niet alleen een comfortabele woning, maar draag je ook nog eens bij aan het milieu.

  • avatar
    Karel Pril #1 @ 14:17

    Verplicht ondernemerschap zonnepanelen en andere isolatiemaatregelen

    ik heb zonnepanelen en ben verplicht ondernemer voor de omzetbelasting. Nu wil ik vloerisolatie aanschaffen. Kan ik de verschuldigde btw analoog aan de btw op zonnepanelen ook aftrekken?