Wat doet een isolatieadviseur?

Bij het bouwen of verbouwen van je woning is het altijd handig om experts en adviseurs te raadplegen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent en de verbouwing van het huis goed verloopt. Ook bij het isoleren van je woning is het raadzaam een isolatieadviseur om advies te vragen. In dit blog wordt uitgelegd wat een isolatieadviseur precies doet en waar je op kunt letten.

Een isolatieadviseur geeft, de naam zegt het al, advies over isolatie. Je kunt op twee manieren advies inwinnen over het isoleren van je huis. Het is mogelijk een adviseur via een isolatiebedrijf in te schakelen, maar je kunt ook advies inwinnen van een onafhankelijk adviesbureau. Veel bedrijven werken met hun eigen materialen en kunnen je daar dan ook uitgebreid over informeren. Een onafhankelijke adviseur doet advies over allerlei soorten materialen en bespreekt samen met jou welke isolatiematerialen en welk isolatiebedrijf bij jou en jouw woning past.

afbeelding Wat doet een isolatieadviseur?
Een isolatieadviseur kan bij u een warmtescan uitvoeren, waario goed te zien is op welke plekken de warmte naar buiten lekt.

Persoonlijke afspraak

Zodra je een adviseur hebt gevonden wordt er een afspraak bij je thuis gemaakt. De adviseur bespreekt je wensen en bekijkt in je woning wat er mogelijk is. Soms wordt er een endoscopisch onderzoek uitgevoerd, waarbij de adviseur met een slangetje gekoppeld aan een meetinstrument op moeilijk bereikbare plaatsen in de woning kijkt, bijvoorbeeld in de spouwmuur.

Daarnaast neemt de adviseur materialen mee die voor de isolatie gebruikt kunnen worden en legt hiervan de voor- en nadelen uit. Na de afspraak overweegt de adviseur alles wat jullie besproken hebben en komt met een op maat gemaakt advies. Vaak ontvang je dan ook een overzicht van alle kosten en baten en krijg je een offerte van de geadviseerde isolatiemaatregelen. Dit advies kun je gebruiken bij het inhuren van een isolatiebedrijf.

Subsidies en uitvoering

Als je hebt besloten tot uitvoering over te gaan, bespreek dan ook met je adviseur de eventuele subsidies voor (duurzame) isolatie. Het is soms mogelijk om subsidies aan te vragen voor een verbouwing. De overheid investeert namelijk in energiebesparende maatregelen. Duurzaam isoleren is één van die energiebesparende maatregelen. De subsidies kunnen zullen doorgaans verschillen per provincie en gemeente. Een adviseur is goed op de hoogte van de subsidies die in jouw regio van toepassing zijn en kan je daarnaast helpen bij het aanvragen van de betreffende subsidies.

Uitvoering

Je hebt een isolatiebedrijf gevonden, de subsidies zijn aangevraagd, de offerte is akkoord en het isoleren kan beginnen. Ook in deze fase van de verbouwing kun je de adviseur jou laten helpen bij de uitvoering. Een goede adviseur zal de uitvoering in overleg met jou en het isolatiebedrijf plannen, begeleiden en controleren. Zo bewaakt hij voor jou het gehele plaatje en hoef jij je daar geen zorgen over te maken. Bij een onafhankelijk adviesbureau ontvang je soms na afloop ook nog een opleververslag zodat je kunt checken of alles is gegaan zoals gepland.

Vergelijk partijen

Het is natuurlijk niet verplicht om een adviseur in de arm te nemen, maar wel ontzettend handig. Door het advies kun je besparen op energie, krijgt je huis een nieuw energielabel en het neemt je wat zorgen uit handen. Vaak zijn adviesgesprekken bij isolatiebedrijven gratis en vrijblijvend en bovendien kun je verschillende offertes met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de keuze kunt maken die voor jou de beste resultaten opleveren.

Vraag via onze website een meerdere offertes aan bij ervaren isolatiebedrijven in Nederland. Vervolgens maak je zelf de keuze welke partij het beste deal biedt. Bij de partij van jouw keuze maak je vervolgens een afspraak met de isolatieadviseur om de woning te bekijken.