WakaWaka: Helder licht voor iedereen

Duurzaam met energie omgaan en de wereld verbeteren. De sociale onderneming WakaWaka combineert deze twee belangrijke zaken. WakaWaka betekent ‘helder licht’ in het Swahili en dat is precies het product wat WakaWaka op de markt brengt. Een LED lamp die betaalbaar is voor mensen die moeten leven van 2 dollar per dag. In dit blog wordt uitgelegd wat het bedrijf WakaWaka doet en wat WakaWaka’s precies zijn.

Wat is WakaWaka?

Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, is voor anderen in de wereld een dagelijks probleem: energie. 1,2 miljard mensen in de wereld hebben geen standaard toegang tot elektriciteit. Daarnaast zijn er nog miljoenen mensen in de wereld die dagelijks te maken krijgen met stroomuitval. In veel arme landen worden kerosine lampen gebruikt als lichtbron, maar deze producten zijn niet efficiënt, duur en ook nog eens gevaarlijk. Dat heeft grote negatieve gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Jaarlijks sterven meer dan 3,5 miljoen mensen aan vervuiling door kerosine verlichting.

In 2010 wonnen oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel in Zuid-Afrika een wereldkampioenschap met een vrij eenvoudig idee: de wereld verduurzamen met LED verlichting. Samen zochten ze naar een oplossing voor het energiearmoedeprobleem en richtten zo de organisatie WakaWaka op.

afbeelding WakaWaka: Helder licht voor iedereen
Een compacte lamp op zonne-energie kan in gebieden zonder stroom voor het nodige licht zorgen.

WakaWaka Light

Het resultaat van de zoektocht is de WakaWaka Light. Een compacte, betaalbare en draagbare lamp die werkt op zonne-energie. De lamp werkt heel simpel. Leg het apparaat 5 tot 10 uur in de zon en het laadt zichzelf op. Met één zo’n oplaaddag kan de WakaWaka Light voor meer dan 80 uren licht zorgen. De WakaWaka Light is een solar LED lamp waarvan de productie gefinancierd werd door crowdfunding. De feedback van consumenten en onafhankelijke onderzoeken geven aan dat de LED lamp twee keer zo efficiënt is dan elke andere solar lamp.

In juni 2012 kwam de WakaWaka Light op de markt in sindsdien heeft het veel aandacht gekregen van media, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De lamp is op dit moment in alle Afrikaanse landen vertegenwoordigd en krijgt nog steeds veel aanvragen binnen uit landen over de hele wereld.

afbeelding WakaWaka: Helder licht voor iedereen
de WakaWaka Power

WakaWaka Power

Na het succes van de lamp bracht WakaWaka begin 2013 een nieuw model op de markt: de WakaWaka Power. Dit is niet alleen een lamp, maar doet ook dienst als stroomvoorziening. Met de Power kunnen mensen ook telefoons en andere mobiele apparaten opladen terwijl de lamp gewoon door schijnt. De Power doet er iets langer over om op laden (12 tot 24 uren) en is daarna goed voor 150 uren licht.

Ook dit product werd door crowdfunding op de markt gebracht, maar deze keer op een bijzondere manier. Met het ‘Buy One, Give One’-model haalde WakaWaka niet alleen 700.000 dollar op, maar leverde ook 12.000 WakaWaka’s aan Haïtiaanse families die geen elektriciteit hadden. Op dit moment is een soortgelijk project gaande voor de vluchtelingen uit Syrië. In dit land zijn al 25.000 WakaWaka’s verstrekt.

De missie van WakaWaka is duidelijk: helder licht en stroom voor iedereen. De WakaWaka’s kunnen levens redden en is daarmee een duurzame oplossing voor de gevaarlijke kerosine verlichting. Wereldwijd zijn er al 750.000 mensen geholpen. Door de producten beschikbaar te stellen voor de hele wereld middels het ‘Buy One, Give One’-model kan iedereen bijdragen aan deze oplossing.

Voor meer informatie over de WakaWaka en het bestellen van de producten ga je naar wakawaka.com.