Waar kun je zonne-energie voor gebruiken?

Zonne-energie: iedereen kent de term, maar het is niet altijd even duidelijk waarvoor we het allemaal kunnen gebruiken. Zonne-energie is energie die opgewekt wordt uit zonnestraling. Een ideale energiebron, want de zon heeft een groot voordeel: hij raakt nooit op.

Je hoeft niet gelijk zonnepanelen op je dak te laten plaatsen om gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Het kan ook heel eenvoudig. Zonne-energie kun je op vele manieren gebruiken en kan ook een goedkope manier zijn om te besparen op andere energiekosten. In dit blog wordt uitgelegd waar je het allemaal voor kunt gebruiken.

Dagelijks leven

In het dagelijks leven kun je meer gebruik maken van de zon dan je denkt. Zelfs met de alledaagse klusjes kan zonne-energie helpen om kosten te besparen. Zo kun je het huis door zonne-energie laten verwarmen, maar zonne-energie kan ook je was drogen en helpen met koken. Gebruik maken van zonne-energie hoeft niet veel geld te kosten. Sterker nog, door handig gebruik te maken van zonne-energie kun je ook nog eens besparen op je stookkosten.

afbeelding Waar kun je zonne-energie voor gebruiken?
De zon is een ideale energiebron

Verwarming

Zelfs in ons koude kikkerlandje schijnt de zon regelmatig, ook in de winter. Een hele simpele manier van gebruik maken van zonne-energie is de zon je huis laten opwarmen. Dit kan heel makkelijk door de gordijnen open te houden op een zonnige, maar koude dag. De warmte van de zon schijnt lekker naar binnen, maar de kou blijft buiten. Dan kan de thermostaat een stukje naar beneden waardoor je gemakkelijk bespaart op stookkosten. Een hele eenvoudige manier om gebruik te maken van zonne-energie.

Drogen

Een andere eenvoudige manier om zonne-energie te gebruiken ligt misschien voor de hand, maar is daarom niet overbodig: hang je was buiten op. Een droger verbruikt per jaar gemiddeld €150 euro. Door je was te laten drogen door de zon maak je gemakkelijk gebruik van zonne-energie en bespaar je ook nog geld. Het voordeel van zonne-energie is in dit geval dat het niet uitmaakt of het een warme of koude dag is. Op een zonnige dag is je was zo droog door gebruik te maken van zonne-energie.

afbeelding Waar kun je zonne-energie voor gebruiken?
Een kookdoos kun je gebruiken om middels zonne-energie te koken

Koken

Misschien had je het niet verwacht, maar zelfs bij het koken kun je gebruik maken van zonne-energie. Het is in Nederland nog niet zo bekend, maar in het buitenland gebruikt men diverse mogelijkheden om te kunnen koken met zonne-energie. Zo kun je gebruiken van een paraboolkoker, waarbij het zonlicht door een parabolische spiegel op een pan wordt geconcentreerd. De pan absorbeert het zonlicht en brengt de inhoud aan de kook.

En andere manier om zonne-energie te gebruiken bij het koken is een kookdoos. Dat is een goed geïsoleerde doos met een venster van dubbel glas. Het zonlicht valt door het glas en warmt de inhoud op. Daarnaast kun je gebruik maken van een hooikist. Deze manier is vooral handig om ook te kunnen koken met de zon als die niet schijnt. Zo kan het eten van tevoren worden gemaakt en urenlang warm worden gehouden in de kist die van de binnenkant is bekleed met isolatiemateriaal. Koken met zonne-energie is een gemakkelijke manier om kosten te besparen en bovendien weer eens iets anders dan een barbecue in de achtertuin.

Meer lezen over het koken met zonne-energie: Werkgroep OntwikkelingsTechnieken Universiteit Twente.

Zonnecellen

Veel kleine apparaten zijn verkrijgbaar met zonnecellen waardoor deze gebruik kunnen maken van zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals horloges, buitenverlichting en opladers voor de mobiele telefoon. Zonnecellen zijn heel gemakkelijk te gebruiken, want ze hebben maar weinig onderhoud nodig. De apparaten laden zichzelf op in de zon, waardoor ze altijd meteen zijn te gebruiken wanneer ze nodig zijn. Zonnecellen zijn een gemakkelijke en goedkope manier om gebruik te maken van zonne-energie.

Zonnecollectoren

Voor wie echt wil investeren in zonne-energie en er ook rendement op de lange duur uit wil halen kan het beste zonnecollectoren of zonnepanelen laten installeren. Bovendien is dit een oplossing om gebruik te kunnen maken van zonne-energie wanneer de zon zich niet laat zien. Zonnecollectoren wekken warmte op die kan worden opgeslagen om het water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik.

Zonnepanelen wekken elektriciteit op die gebruikt kan worden voor de elektriciteitsvoorziening in huis. Het kost wat meer, maar op deze manier kunnen consumenten optimaal gebruik maken van zonne-energie. Zonnecollectoren en zonnepanelen leveren een besparing op van 1300 kWh per jaar. Dat is veertig procent van het gemiddeld gebruik. Bovendien gaan ze erg lang mee waardoor de investering in zonne-energie gemakkelijk uit kan.

Wanneer je meer wilt weten over het plaatsen van zonnepanelen kan het zinvol zijn om een adviesgesprek met een adviseur aan te vragen. Hij of zij kan je veel meer vertellen over het aanschaffen van zonnepanellen.

Zonne-energie is duurzaam en schoon

Gebruik maken van zonne-energie is dus relatief eenvoudig en breed inzetbaar in het huishouden. Bovendien is zonne-energie duurzaam en schoon. Daarom zul je al snel profiteren wanneer je investeert in zonne-energie.