Verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen Zonnepanelen en een zonneboiler? Daar lees je in dit artikel alles over. We gaan ook in op een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler. Ben je benieuwd naar het precieze rendement en de terugverdientijd? Gebruik dan de tools uit dit artikel om dit te berekenen.

Hoe werkt een systeem met zonnepanelen?

afbeelding Verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler
Huis met een systeem van zonnepanelen

Zonnepanelen maken het mogelijk om het dak van je woning te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Doordat de prijs van zonnepanelen steeds verder afneemt wordt investeren in een dergelijk systeem voordeliger. Uiteraard worden zonnepanelen nog interessanter bij een stijgende energieprijs en daardoor levert deze investering steeds meer op. Alleen wanneer je zonnepanelen in de juiste hellingshoek positioneert wordt de capaciteit optimaal benut. Laat zonnepanelen door een specialist installeren om zonnepanelen maximaal te benutten.

Gebruik de onderstaande formule om de terugverdientijd en daarmee het rendement te berekenen. Aan de hand van een voorbeeld wordt uitgelegd hoe je de terugverdientijd kunt berekenen.

● Terugverdientijd zonnepanelen
Wanneer een installatie van 5.000 Wp 4.200 kWh stroom levert en hier €10.514 voor betaalt wordt, kun je met een snelle berekening ontdekken met welke kosten per kWh je te maken hebt. In dit geval €10.514 / 4.200 = €2,50 per kWh. Bij een energieprijs van €0,25 zou het 10 jaar kosten om de installatie terug te verdienen (€2,50 / €0,25 = 10 jaar).

Hoe werkt een systeem met zonneboiler?

Bij een zonneboiler werken zonnecollectoren samen met een boiler. Op deze manier wordt de warmte van de zon opgevangen en is het mogelijk om het gasverbruik naar beneden te brengen. Vaak scheelt het tot de helft in het gasverbruik als er met een hr-ketel gewerkt wordt. Bij een zonneboilercombi is het ook mogelijk het huis te verwarmen en wordt er nog meer energie bespaard. Ben je benieuwd op welke manier je de terugverdientijd van een zonneboiler kunt berekenen? Gebruik dan het onderstaande rekenvoorbeeld.

● Terugverdientijd zonneboiler
Stel allereerst vast hoeveel er geïnvesteerd is in de gehele installatie. Neem zowel de aanschafkosten als de kosten voor installatie mee. Het eenvoudigst is om de besparing op gas te berekenen. Bij een gasprijs van €0,65, een investering van €3.500 en een besparing van 300 m 3 kom je op een besparing uit van: €0,65 x 300 = €195. In dit rekenvoorbeeld is de terugverdientijd €3.500 / €195 = 18 jaar.

Combinatie van zonnepanelen en zonneboiler

Meer energie besparen? Combineer dan zonnepanelen met een zonneboiler. Op deze manier werkt de besparing meerdere kanten op en kun je een nog groterdeel van de energiebehoefte zelf opwekken. Uiteraard vereist dit een behoorlijke investering en is dit niet altijd betaalbaar. Gelukkig zijn er zowel op lokaal als landelijk niveau verschillende subsidies om gebruik van te maken. Op deze manier wordt de investering beter behapbaar en kun je op termijn kosten besparen. Wanneer de investering nog steeds te hoog is kun je overwegen om eerst voor een zonneboiler of zonnepanelen te gaan. Bereken door middel van de terugverdientijd welke optie het meeste rendement oplevert. Vraag via onderstaande link gratis en vrijblijvende offertes aan. Woonbewust.nl heeft als doel om Nederland duurzamer te maken, via onze offerteservice kun je gratis en kosteloos verschillende offertes ontvangen van onder andere verschillende zonnepanelen leveranciers in Nederland. Door verschillende offertes te vergelijken, kun je een goed onderbouwde keuze maken.