Prijzen van zonnepanelen & zijn zonnepanelen rendabel?

Hoewel de zon voor iedereen gratis is, zijn er zonnepanelen (een photovoltaïsch- of PV-systeem) nodig die de zonnestralen omzetten in elektriciteit. En zonnepanelen zijn helaas niet gratis. Ondanks dat zonnepanelen initieel vaak een redelijke investering vergen, kunnen ze op de lange termijn financieel zeer interessant zijn. En heus niet alleen in Zuid-Europa, ook in Nederland is zonne-energie nu al goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen.

Vroeger diende je flink wat geld opzij te zetten om een zonne-energiesysteem aan te schaffen. Gelukkig is de technologie een stuk verder ontwikkeld en zijn er nu hoogwaardige panelen van goede kwaliteit op de markt, die betrouwbaar én betaalbaar zijn. Voor een bedrag van 5500 euro kan een gemiddeld gezin al voorzien worden in de energiebehoefte.

Wat kosten zonnepanelen op je dak?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft dan betaal je meestal een totaalprijs voor zowel de onderdelen als de installatiekosten. Op dit moment kost een zonne-energiesysteem ongeveer tussen de 5000 en 6000 euro. Normaal gesproken is de kostenverhouding ongeveer als volgt:

  • Van het totaalbedrag is 50% nodig voor de aanschaf van de zonnepanelen
    De productiekosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Een zonnepaneel kost anno 2014 ongeveer 50% minder dan in 2011.
  • De omvormer is vaak ongeveer 20-25% van de totale aanschafkosten
    Omvormers worden door technologische innovatie steeds goedkoper
  • De overige 25-30% zijn de kosten voor installatie
    Doordat steeds meer mensen overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen, zijn er ook steeds meer installateurs bijgekomen. Door deze verhoogde concurrentie zijn installatiekosten omlaag gegaan.

Door een combinatie van dalende prijzen voor zonnepanelen en een grote concurrentie op de installatiemarkt, is het plaatsen van zonnepanelen nu ongeveer 40-50% goedkoper dan een jaar of twee geleden. De terugverdientijd, de tijd die nodig is om de initiële aanschafkosten terug te verdienen, is daardoor ook dratisch teruggelopen. Momenteel kunnen zonnepanelen in ongeveer 10 jaar worden terugverdiend, terwijl de meeste panelen een levensduur kennen van ten minste 25 jaar. Dit maakt dat zonnepanelen een zeer interessante investering zijn.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in Nederland? Een rekensom.

In Nederland betalen huishoudens voor het afnemen van elektriciteit van een energiemaatschappij rond de 23 eurocent per kilowattuur. Een zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. Een dergelijk systeem levert normaal gesproken ten minste 75.000-80.000 kWh op in 25-30 jaar. Met rente en aflossing komt de prijs van zonne-energie daarmee ongeveer uit op 10-12 cent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van ten minste 25 jaar.

Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer 10 jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na dat punt, zijn pure winst.

De uiteindelijke opbrengst van zonnepanelen is wel sterk afhankelijk van de plaatsing. Zo zal de opbrengst beter zijn bij panelen die op het zuiden of zuidwesten worden geplaatst. Om te kijken in hoeverre zonnepanelen rendabel zijn in uw situatie, is het daarom verstandig om alvorens u een keuze voor een installateur maakt een adviesgesprek aan te vragen bij meerdere partijen.

Waarom zijn de verschillen in prijzen zo groot?

Wie een beetje rondkijkt op het internet zal zien dat er best grote verschillen zijn in aanschafprijzen. Bij zonnepanelen geldt dat kwaliteit heel erg samenhangt met de prijs. Er zijn leveranciers die stunten met goedkope panelen en installaties. Het risico van in zee gaan met deze partijen is dat er vaak geen, of slechts een beperkte, garantie wordt gegeven over de panelen en installatie. Stel er is een flinke storm en de installatie begeeft het, dan draait u zelf voor de kosten op.

Zonnepanelen leasen

Voor veel huishoudens is een initiële aanschafprijs van bijvoorbeeld 5500 euro een grote investering. Voor hen is het goed om te weten dat het soms ook mogelijk is om zonnepanelen te leasen. Bij deze partijen is het soms mogelijk om al een gehele installatie voor slechts 50 euro per maand te leasen. Uw energierekening schiet direct omlaag en u draagt dus zonder direct groots te investeren bij aan een beter milieu. Denk u na over het leasen van zonnepanelen, vraag dan ook zeker naar de mogelijkheden hiervan bij de instalateurs waarmee u contact op neemt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van aanschaf of lease van zonnepanelen voor uw woning? Vraag nu direct gratis en vrijblijvend tot wel vijf verschillende offertes aan aan. Gemakkelijk en snel via Woonbewust.nl!