Hoe moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Toch kan het geen kwaad om ze eenmaal per jaar eens even grondig te checken en schoon te maken. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen optimaal rendabel blijven. In dit blog wordt uitgelegd hoe je dat doet. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je zonnepanelen mee kunt verhuizen als je naar een nieuwe woning gaat.

Zonnepanelen zijn wel vrijwel onderhoudsvrij

Het meeste vuil wordt weggespoeld door de regen en de sneeuw, daarom kun je zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij noemen. Maar om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal werken is het af en toe nodig om een keer per jaar na te kijken of er bijvoorbeeld bladeren, takken of vogelpoep op de panelen liggen. Als dit het geval is, kun je ze schoonmaken. Dat kun je laten doen door een professionele glazenwasser, maar je kunt ook zelf aan de slag.

Maak bij het onderhoud gebruik van water en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat het rendement wordt verminderen. Gebruik ook geen schuurspons, want deze kan krassen veroorzaken.

Mocht je het onderhoud serieus willen aanpakken, dan kun je een speciale borstel voor het schoonmaken van zonnepanelen aanschaffen van bijvoorbeeld Kärcher.

Professioneel onderhoud

Ga je toch niet liever zelf het dak op, dan kun je het beste een glazenwasser laten komen.

afbeelding Onderhoud van zonnepanelen
Een Japans bedrijf heeft een autonome robot ontwikkeld die zonnepanelen kan schoonmaken.

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om je panelen schoon te laten maken door een robot. Een Japans bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling van een robot die met behulp van water, speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker het vuil van de zonnepanelen weghaalt. De robot kan met een volle accu schoonmaken tot 100m². Daarmee is het apparaat vooral handig op grote oppervlakken. Voorlopig blijft met de hand schoonmaken het nuttigst voor zonnepanelen die op daken van woningen zijn geplaatst.

Technisch onderhoud

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat je één keer per twee jaar voorziet in het technische onderhoud van de zonnepanelen. In dit geval kun je het beste je installateur laten komen die de zonnepanelen ook geïnstalleerd heeft. Bij de technische controle kijkt de installateur naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te checken of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken.

Bij de meeste installatiebedrijven die ook zonnepanelen leveren is het mogelijk om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement.

Ook wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen is het slim om je zonnepanelen goed te blijven onderhouden. Je kunt ze namelijk meenemen naar je nieuwe woning.

Ik ga verhuizen en neem mee… mijn zonnepanelen

Je hebt een fantastische nieuwe woning gevonden en staat te trappelen om er naartoe te verhuizen. Er is echter een probleem: op het dak van je oude woning liggen zonnepanelen waar je flink in geïnvesteerd hebt. Er zijn twee mogelijkheden.

Zonnepanelen laten liggen

Je laat alles liggen en verkoopt ze aan de nieuwe eigenaar. Je huis is in waarde gestegen door de zonnepanelen, maar omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden moet je er wel rekening mee houden dat je niet je gehele investering terug krijgt.

Zonnepanelen meeverhuizen

De nieuwe eigenaar kan echter aangeven de zonnepanelen niet over te willen nemen. Misschien wil je je installatie zelf graag houden. In deze gevallen is er ook een tweede mogelijkheid: je verhuist de zonnepanelen mee naar je nieuwe woning. In het laatste geval is het van belang dat je een paar dingen goed regelt. Je moet de verhuizing van de zonnepanelen doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij moeten de verhuizing goedkeuren zodat je de subsidie mee kunt nemen. Daarna moet je de installatie doorgeven op het nieuwe adres. In dit geval moet je een Overnameformulier Deelnemersovereenkomst invullen en ondertekenen.

Check bij je installateur of hij een verhuisservice aanbiedt. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan alles er niet zelf afhalen. Zoek een andere installateur of een bedrijf dat een verhuisservice voor zonnepanelen aanbiedt. Zo weet je zeker dat je installatie correct verhuisd wordt en goed opnieuw wordt geïnstalleerd. Zo kun je toch nog een hele tijd genieten van zonne-energie in je nieuwe woning zonder dat je daarvoor iets hoeft in te leveren.

Kijk voor meer informatie over het verhuizen van je zonnepanelen op de website van CertiQ.

  • avatar
    henk moritz #1 @ 14:37

    Re: Onderhoud zonnepanelen - Is het nodig en wat komt er bij kijken?

    Mijn bedrijf is ook bezig met een revolutionair systeem om zonnepanelen te reinigen. ik zou graag de mogelijkheid willen krijgen om enkele testen te doen naar het resultaat.