10 Feiten over zonne-energie

De mensheid gebruikt al duizenden jaren de zon als bron van energie en warmte. Maar vooral door de technologische ontwikkelingen van de laatste decennia kunnen we ècht gebruik kan maken van deze onuitputtelijke energiebron.

1. Zonne-energie in het oude Griekenland

Families in het oude Griekenland waren zich al bewust van de kracht van de zon. Zij bouwden hun huizen op zo'n manier, dat zij het meeste zonlicht konden krijgen tijdens de koude wintermaanden. De oude Grieken geloofden dat de zon god ‘Helios’ was. Helios reed in zijn wagen rond om de aarde en naar de hemel en in de ochtend en in de avond weer terug.

2. World Solar Challenge

De eerste World Solar Challenge vond plaats in 1987. Dit is een autorace op zonne-energie van 3021 km door de Australische outback van Darwin naar Adelaide.

3. De kracht van één uur zon

Ongeveer 30% van de straling die we krijgen van de zon wordt door de bovenste atmosfeer van de aarde teruggekaatst naar de ruimte. De rest wordt geabsorbeerd door de wolken, oceanen en landmassa's hier op aarde. Maar zelfs in deze omstandigheden, zou de energie die onze planeet krijgt van slechts één uur blootstelling aan de zon, voldoende zijn om in de gehele energie behoefte te voorzien die alle mensen hier op aarde gebruiken in een heel jaar.

4. De ontdekking van het photovoltaïsch effect

De ontdekking van het photovoltaïsch effect wordt toegeschreven aan de Franse natuurkundige Alexander-Edmond Becquerel in 1839. De potentie van zonne-energie was dus al vroeg bekend!

5. Nobelprijs voor de Vrede

In 1921 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan Albert Einstein voor experimenten met zonne-energie en photovoltaïsche cellen.

6. De eerste zonne-energie vergadering

In 1955 hield de ‘American Solar Energy Society’ zijn eerste vergadering over zonne-energie. Op deze vergadering in Phoenix kwamen meer dan 1000 onderzoekers, ingenieurs en ambtenaren uit 36 landen af.

7. De eerste zonnevlucht

De eerste zonne-vlucht vond plaats in 1974 in Californië door een onbemand vliegtuig dat werd ontwikkeld door de broers Roland en Bob Boucher.

8. Zonneboot

In 1975 werd de eerste zonneboot gebouwd in Engeland en in 1996 maakte Kenichi Horie uit Japan, met de eerste op zonne-energie aangedreven catamaran, de oversteek van de Stille Oceaan.

9. Zonnespiegel

Wist u dat het mogelijk is om het rendement van een zonnepaneel te verhogen met 75%? Hiervoor plaatst u een spiegel op de grond aan de voorkant van het paneel die ongeveer twee keer de grootte van het paneel heeft.

10. Zon op een bewolkte dag

Wist u dat PV-cellen in zonnepanelen niet direct zonlicht nodig hebben om te werken? Zij kunnen nog steeds voldoende energie genereren op een bewolkte dag.

Reageren op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht.

Wij plaatsen bij het bericht enkel je naam. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan er individueel contact gezocht worden via het opgegeven e-mailadres.